Malta National Book Festival 2015 [fr]

For the third year running, the bookstore « La Boucherie » ( Paris – 5th district) will be present at the Malta Book Festival. Supported by the Embassy of France, this book fair will take place in Valletta, from 4 to 8 November 2015.

To satisfy all tastes and ages, the “La Boucherie” stand will features over 800 books, combining novels and literary prizes as well as comic-books and academic books. As it is the case of any typical book fair, this event will be a perfect opportunity for publishers, authors, artists and booksellers to present their material.
Organized by the ’National Book Council", this event will take place at the “Mediterranean Conference Centre" in Valletta, under its renowned title: "National Book Festival 2015".

Official website of the fair

Due to the success of previous events, this year our Maltese partners insisted on inviting French author Ms. Marie Darrieussecq, who will be with us for the full five days of the bookfair.

Book fair Timetable

• Wednesday, 4 November, 2015 from 09.00 – 13.00 & 17.30 - 21.30 hrs
• Thursday, 5 November, 2015 from 09.00 – 13.00 & 17.30 - 21.30 hrs
• Friday, 6 November, 2015 from 09.00 -13.00 & 17.30 - 22.30 hrs
• Saturday 7 November, 2015 from 09.30 - 22.30 hrs
• Sunday, 8 November, 2015 from 08.30 - 12.00 hrs

Programme of activities: (Full programme attached)

PDF - 1.6 Mb
(PDF - 1.6 Mb)

Marie Darrieussecq’s interventions:

  • Wednesday 4 November 2015 at 7pm - Temi Zammit Hall
    The NBC proudly presents French author Marie Darrieussecq (Pig Tales.
    A Novel of Lust and Transformation, A Brief Stay With the Living, Tom est mort - Tom is Dead).
    Join her and Toni Aquilina for a reading and a discussion.
  • Thursday 5 November 2015 at 19:30pm – Temi Zammit Hall
    Writers for Peace – A conference to encourage dialogue between authors present about literature’s role in the context of current developments taking place in Europe with particular reference to the war in Syria and the immigration crisis.
    Guest speakers: Antoine Cassar, Dan Sociu, Maram al-Massri, Marie Darrieussecq and Walid Nabhan.

MARIE DARRIEUSSECQ

JPEG

Born on 3rd January 1969 in Bayonne, Darrieussecq is a French novelist and psychoanalist.

Bibliography :

Novels

  • 1996 : Truismes, P.O.L
  • 1998 : Naissance des fantômes, P.O.L25
  • 1999 : Le Mal de mer, P.O.L
  • 1999 : Précisions sur les vagues, P.O.L
  • 2001 : Bref séjour chez les vivants, P.O.L,
  • 2002 : Le Bébé, P.O.L
  • 2003 : White, P.O.L
  • 2003 : Simulatrix, éd. Les Inrockuptibles, coll. « des nouvelles du sexe »
  • 2004 : Claire dans la forêt suivi de Penthésilée, premier combat, éd. des femmes
  • 2005 : Le Pays, P.O.L
  • 2006 : Zoo, P.O.L
  • 2007 : Tom est mort, P.O.L
  • 2007 : Mrs Ombrella et les musées du désert, éd. Scali
  • 2008 : Péronille la chevalière, Albin Michel Jeunesse
  • 2011 : Clèves, P.O.L
  • 2013 : Il faut beaucoup aimer les hommes, P.O.L — prix Médicis

Essay

  • 2010 : Rapport de police. Accusations de plagiat et autres modes de surveillance de la fiction, P.O.L

Translations

  • 2008 : Tristes Pontiques d’Ovide, P.O.L
  • 2012 : Tigre, tigre ! de Margaux Fragoso, Flammarion
  • 2014 : Brouillons d’un baiser de James Joyce, éditions Gallimard

Theatre

  • 2009 : Le Musée de la mer, P.O.L

Art books

  • 1998 : Dans la maison de Louise, CAPC musée d’art contemporain de Bordeaux
  • 2000 : Il était une fois... la plage, photographies de Roger-Viollet, éd. Plume
  • 2001 : Sculptures de Lydie Arickx, textes et photographies, éd. Artémoins
  • 2003 : Illusion de Dolorès Marat, éditions Filigranes
  • 2006 : Do You Know What I Mean de Juergen Teller, Actes Sud
  • 2008 : B2B2SP d’Edouard François, éd. Archibooks
  • 2011 : A Portrait of the Artist as a Young Mother, éditions Filigranes
  • 2013 : Gisants de Jan Fabre, éd. Galerie Daniel Templon
  • 2013 : Faire de son mieux, photographies de Gilbert Garcin, éditions Filigranes
  • 2013 : A triple tour, collectif, éditions du Centre des monuments nationaux
  • 2015 : Bretonnes, collectif, Actes Sud

Interview

  • 2008 : Marie Darrieussecq parle des éditions P.O.L, Presses universitaires de Paris Ouest

Prefaces

  • 2005 : préface à Bernard Faucon, livre de photographies, Actes Sud
  • 2009 : préface à Le Pressentiment d’Emmanuel Bove, Seuil, coll. « Points signatures »
  • 2010 : préface à Distilbène : des mots sur un scandale de Véronique Mahé, Albin Michel
  • 2010 : préface à La Fin du monde : reloaded de Philippe Djian et Horst Haack, éd. Alternatives
  • 2014 : préface à La Route qui mène à la ville de Natalia Ginzburg, éditions Denoël

Collaborations

  • 1997 : Dix, Grasset / Les Inrockuptibles
  • 2002 : Les Contes de Perrault revus par..., La Martinère
  • 2005 : La Cuisine basque gourmande, éd. du Quai rouge
  • 2005 : Naissances, éd. L’Iconoclaste
  • 2006 : Va y avoir du sport !, Gallimard Jeunesse, coll. « Scripto »
  • 2007 : Parisiennes, Flammarion
  • 2009 : Guerre et paix des sexes, Hachette
  • 2013 : La Malle, Gallimard
  • 2013 : L’Impossible enfant. Don d’ovocytes, l’envers du décor, éditions Érès, coll. « La vie de l’enfant »
  • 2015 : Enfances, adolescences, Librio

Edited publications

  • 2009 : Et maintenant un livre, éditions du Centre Dramatique National d’Orléans27.
  • 2010 : Et encore un livre, éditions du Centre Dramatique National d’Orléans.
  • 2011 : Et toujours un livre, éditions du Centre Dramatique National d’Orléans.
  • 2012 : À nouveau un livre, éditions du Centre Dramatique National d’Orléans.

Audio

  • 2004 : Claire dans la forêt, lu par l’auteure, éditions des femmes, coll. « Bibliothèque des voix ».

Theatrical adaptations

  • 2004 : Le Bébé, mise en scène de Marc Goldberg, Vingtième Théâtre.
  • 2008 : Naissance des fantômes, mise en scène de Cécile Quaranta, La Minoterie, Marseille.
  • 2009 : Le Musée de la mer, mise en scène d’Arthur Nauzyciel, Carré Saint-Vincent, Orléans.
  • 2011 : Le Musée de la mer, mise en scène d’Arthur Nauzyciel, Théâtre de Gennevilliers.
  • 2011 : Truismes, mise en scène d’Alfredo Arias, Théâtre du Rond-Point.
  • 2011 : Tom est mort, lecture dirigée par Arthur Nauzyciel, Centre dramatique national.

Dernière modification : 26/10/2015

top of the page